2012: 55 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ - 55 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ:
ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΑΝΤΑ ΖΩΝΤΑΝΟ






Αφίσα σχεδιασμένη από την Ellen Weijers - Γιγουρτάκη, ζωγράφο, επίτιμο μέλος της Εταιρείας μας, κάτοικο Ηρακλείου Κρήτης. Στο παρελθόν έχει σχεδιάσει και άλλες εκδηλώσεις μας. Την ευχαριστούμε θερμά.


ΕΛΛΑΔΑ



Στρογγυλές Τράπεζες – Σεμινάρια


• Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου




Ο ομιλητής και ο Dr Hisham Darwich,
διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγύπτου


• Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου

Επιτυχημένη εκδήλωση μνήμης με τίτλο “Καπετάν Μιχάλης”. Μίλησαν οι Δημήτρης Γουνελάς και Γιούλη Ιεραπετριτάκη, ενώ συμμετείχε η θεατρική ομάδα “Διθύραμβος εξ αμάξης” και στο τραγούδι η Ματίνα Νούτσου.




• Πειραιάς, 28 Μαρτίου : Εξαιρετικό Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πειραιά σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με την ευκαιρία των 55 χρόνων από το θάνατο τού Νίκου Καζαντζάκη, διοργάνωσε εκδήλωση στις 28 Μαρτίου στην Ελληνογαλλική Σχολή του Πειραιά JEANNE D’ ARC για να τιμήσει το μεγάλο αυτό τέκνο της Ελλάδας που την έκανε γνωστή σ’ όλη την οικουμένη.
Ένα σπουδαίο αφιέρωμα που μας συγκίνησε και μας γνώρισε αναλυτικά τη φυσιογνωμία, το έργο, τις αρχές και τα οράματα ενός ανθρώπου που κυνηγήθηκε, αγωνίστηκε, κατηγορήθηκε, αλλά τελικά δικαιώθηκε από την Ιστορία.
Ένας ασυμβίβαστος, ένα ελεύθερο, δυνατό πνεύμα που πάντοτε πετούσε ανένταχτο και ενεξερεύτο, ήταν ο Καζαντζάκης, που άφησε πίσω του ένα μνημειώδες έργο ως κληρονομιά όλων μας.
Εξαιρετικοί άπαντες οι ομιλητές. Καθένας τους είχε πιάσει μια πτυχή του Καζαντζάκη και όλοι μαζί σύνθεσαν την ισχυρή και διεισδυτική προσωπικότητά του. Κάποια κομμάτια από το έργο του Καζαντζάκη συνοδεύτηκαν και με κατάλληλη μουσική με αποτέλεσμα ονειρικό.
Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πειραιά κ. Αικατερίνη Ναούμ – Γιάνναρου και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους αυτή.
Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη, ίσως γιατί δεν δόθηκε η κατάλληλη δημοσιότητα στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να απολαύσουν το αφιέρωμα λίγες δεκάδες ατόμων, στην πλειοψηφία τους Εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους και, ο Λυκειάρχης κ. Γιάννης Παπαθεοχάρης, οι Εκπαιδευτικοί κ.κ Χάρης Κατσής, Αχιλλέας Παπουτσής.

Εφημερίδα Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2012





• Αθήνα 15 Νοεμβρίου και Ηράκλειο 16 Νοεμβρίου. Ο Peter Bien παρουσίασε το βιβλίο του για την αλληλογραφία του Καζαντζάκη ενώπιον πολυπληθούς κοινού. Ανταποκρινόμενη σε πολλά αιτήματα, η ΔΕΦΝΚ θα δημοσιεύσει το 2013 τα κείμενα των παρεμβάσεων και θα επιδιώξει τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής για τη συλλογή και την έκδοση του συνόλου της αλληλογραφίας του Νίκου Καζαντζάκη.







Βιβλιοπωλείο «Εστία», από αριστερά προς δεξιά:
Γιώργος Στασινάκης, Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, και ο Peter Bien

Γεννάδειος βιβλιοθήκη, 15 Οκτωβρίου 2012



Χανιώτικα Νέα, 27 Οκτωβρίου 2012





Λογοτεχνικά Καφενεία – Διαλέξεις


• Ηράκλειο, 9 Φεβρουαρίου: Διάλεξη του Χριστόφορου Αρβανίτη με θέμα: "Η έννοια της Αρνησιθρησκείας στο Νίκο Καζαντζάκη"

• Αθήνα, 21 Μαρτίου: Συζήτηση με την Αθηνά Βουγιούκα γύρω από την "Αναφορά στον Γκρέκο"

• Θεσσαλονίκη, 23 Μαΐου: Διάλεξη του Γεώργιου Στασινάκη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Γαλλία". Τη διάλεξη διοργανώνουν το Γενικό Προξενείο Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, το ΕΚΕΒΙ και η ΔΕΦΝΚ.



• Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου: Διάλεξη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, της Αθηνάς Βουγιούκα, φιλόλογος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, με θέμα: "Καζαντζάκης και Ζορμπάς: από τον Γιώργη στον Αλέξη Ζορμπά".


Ο Γιώργος Στασινάκης διαβάζει την ομιλία της Αθηνάς Βουγιούκα,
η οποία δεν παρευρέθηκε λόγω πένθους


• Ηράκλειο, 2 Απριλίου: Διάλεξη της Μαρίας Χατζηαποστόλου με θέμα "Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη"

• Κέρκυρα, 8 Μαΐου: Διάλεξη του Καθηγητή Δημήτρη Φίλια, Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα: "Γύρω από τις γαλλικές μεταφράσεις των έργων του Καζαντζάκη".

• Ηράκλειο, Ιούνιος: Διάλεξη του Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκη με θέμα "Η βιωματική διάσταση της λέξης στον Καζαντζάκη".

• Κέρκυρα, 26 Ιουνίου: Διάλεξη της Helena Gonzalez Vaquerizo με θέμα "Ντάρελ και Καζαντζάκης"

• Ηράκλειο, 21 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη της Γιούλης Ιεραπετριτάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα: Η αρχαιογνωσία του Καζαντζάκη

• Αθήνα, Γαλλικό Ινστιτούτο, 9 Νοεμβρίου: Ενδιαφέρουσα διάλεξη της Μαρίνας Γρηγοροπούλου με θέμα: "Natura, Homo, Litterae για τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ και το Νίκο Καζαντζάκη"

• Λειβαδιά, 19 Νοεμβρίου, 3ο Γυμνάσιο: Επιτυχημένη διάλεξη της Μαρίνας Γρηγοροπούλου με θέμα "Natura, Homo, Litterae για τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ και το Νίκο Καζαντζάκη". Συνδιοργανωτές η ΔΕΦΝΚ, η κα Κωνσταντίνα Μπρέχα, τέως διευθύντρια του Παραρτήματος του Γαλλικού Ινστιτούτου και το 3ο Γυμνάσιο, διευθυντής Αλέξαντρος Καρκάνας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα συγκινητικά εκτελεσμένο τραγούδι της χορωδίας του σχολείου και συνεχίστηκε με την τιμητική παρουσίαση της ομιλήτριας. Οι παρευρισκόμενοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι.

• Ρέθυμνο, 18 Οκτωβρίου, λογοτεχνικό καφενείο με θέμα Η επικαιρότητα του Καζαντζάκη και οι δραστηριότητες των φίλων του στις πέντε Ηπείρους

• Χανιά, 20 Οκτωβρίου, διάλεξη της Μαρίνας Γρηγοροπούλου με θέμα Πνευματική Άσκηση, Ασκητικό Πνεύμα: Ο Μυθιστορηματικός Καζαντζάκης. Συνδιοργανωτές: Τοπική επιτροπή της ΔΕΦΝΚ, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Σύλλογος αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής, Ελληνογαλλικός σύλλογος




ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ (22 Οκτωβρίου 2012)


ΧΑΝΙΑ (20 Οκτωβρίου 2012)



• Βόλος, 12 Οκτωβρίου




• Άνω Βιάννο, 12 Οκτωβρίου


• Ηράκλειο, 19 Οκτωβρίου



Εκθέσεις


• Αθήνα, Μορφωτικό Αιγυπτιακό Κέντρο, 27 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου: "Ο Καζαντζάκης και ο αραβικός κόσμος"

• Θεσσαλονίκη, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, 24-27 Μαΐου


Από αριστερά προς δεξιά: Αθανάσιος Μαράντος, Διευθυντής Γραμμάτων,
Υπουργείο Πολιτισμού, Γιώργος Στασινάκης, Γιούλη Ιεραπετριτακη,
υπεύθυνη στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής,
Ζωή Καζαζάκη, Διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού
και Κώστας Γεωργιάδης, ερευνητής, μέλος της ΔΕΦΝΚ

Καθιστοί: Γιώργος Στασινάκης, Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας,
Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη
Όρθιοι: Γιάννης Μυλωνάς, αντιπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ στο Νομό Ημαθείας,
Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Αστέρης Ρίμπας, μέλος της ΔΕΦΝΚ



ΑΙΓΥΠΤΟΣ


• Αλεξάνδρεια, 1 Μαρτίου, Ελληνικό σχολείο

Ο Γεώργιος Στασινάκης έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του ελληνικού σχολείου να μάθουν πολλά για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και για τις σχέσεις του με την Αίγυπτο. Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές αποτελεί ενθάρρυνση ώστε να πραγματοποιηθούν και νέες εκδηλώσεις το προσεχές φθινόπωρο. Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς για τη συμπαράστασή τους.




• Αλεξάνδρεια, 1 Μαρτίου, Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

Επιτυχημένη η εκδήλωση που οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το παράρτημα Αλεξάνδρειας της ΔΕΦΝΚ. Παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γαβριήλ, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, της Ελληνικής κοινότητας, του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος πολιτισμού, του Τμήματος Αλεξανδρείας της ΔΕΦΝΚ και πολυπληθές κοινό. Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές και τους παρευρισκομένους.



Λιλίκα Θλιβίτου,
Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ





ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Η δυναμική Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Χριστίνα Τσαρδίκου οργανώνει δύο ομιλίες-συζητήσεις:
• 3 Οκτωβρίου: Resistencia, Chaco, Sasa de la Cultural, μαζί με το Πανεπιστήμιο. Η Πρόεδρος του Τμήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ Χριστίνα Τσαρδίκου έδωσε διάλεξη με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο homo hellenicus. Είχε μεγάλη επιτυχία. Μερικοί καθηγητές και φοιτητές της παρουσίασαν μία γλωσσολογική και φιλοσοφική μελέτη που είχαν εκπονήσει πάνω στην τραγωδία του Καζαντζάκη Χριστόφορος Κολόμβος. Η μελέτη προκάλεσε το θαυμασμό της γιατί έδειχνε βαθιά γνώση του έργου του Καζαντζάκη. Συμφωνήθηκε να διοργανωθεί τον Αύγουστο 2013 συνέδριο στο πανεπιστήμιο.


Dr Cristina Tsardikos, πρόεδρος του Τμήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ,
Dr Rosa Ortega (καθηγήτρια και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου del Litoral,
Dr Juan Diacolouca, Dr M. Miguel Chaquirez

• 3-7 Δεκεμβρίου: Buenos Aires, Universidad de Belgrano: H Dr Cristina Tsardikos οργανώνει ειδικό αφιέρωμα και διάλεξη για τον Καζαντζάκη με θέμα: “Ηθική, ψυχή, Θεός και άνθρωπος στο έργο του Καζαντζάκη”


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


• Σίδνεϊ, 4 Φεβρουαρίου

Ο Alfred Vincent, γραμματέας του τοπικού Τμήματος της Εταιρείας μας, έδωσε διάλεξη με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η χριστιανική παράδοση». Παρουσίασε την πρώιμη επίδραση που δέχτηκε ο μεγάλος Κρητικός από τους βίους των Αγίων, την ανακάλυψη της επιστημονικής κοσμολογίας και το δαρβινισμό.
Ο Alfred εξήγησε ότι στόχος του Καζαντζάκη ήταν να προβάλει τη συναισθηματική διάσταση της θρησκείας, ενώ διαμόρφωνε τη δική του ουσιαστικά μεταχριστιανική φιλοσοφία, υιοθετώντας ως δικό του «Θεό» τη ζωτική ορμή, το élan vital, του Γάλλου φιλόσοφου Ανρί Μπερξόν.
Η γοητεία που ασκούσε επάνω του ο χριστιανισμός τον οδήγησε στη δημιουργία έργων όπως «Ο τελευταίος πειρασμός». Οι σύγχρονοι φιλελεύθεροι θεολόγοι βρίσκουν ότι οι απόψεις του Καζαντζάκη για τη θρησκεία αξίζει να ερευνηθούν, αν και δεν είναι αυστηρά χριστιανικές. Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προβληματικές απόψεις του Καζαντζάκη για το Θεό.


• Σίδνεϊ, 17 Μαρτίου

Το θέμα ήταν «Ο Ζορμπάς και η Κρητική Ματιά». Πρώτος ομιλητής, ο Zdenko Zlatar, ο οποίος έδωσε διάλεξη, παράλληλα με εικόνες, για την τελευταία Κρητική επανάσταση ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αυτονομία της Κρήτης του 1898 και την ένωσή της με την Ελλάδα το 1913, όταν ο Καζαντζάκης ήταν 30 ετών.
Στη συνέχεια μίλησε ο Alfred Vincent, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο Καζαντζάκης αφομοίωσε αυτές τις εμπειρίες στη σκέψη του, θεωρώντας την ανθρώπινη πρόοδο ως αγώνα για την ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης και της απελευθέρωσης από τις κυριαρχούσες ιδέες. Τόνισε τον τρόπο με τον οποίο ο Καζαντζάκης έκανε το Ζορμπά να μεταμορφώσει τις εμπειρίες της Κρητικής επανάσταση σε διαλογισμό για την επίδραση του κακού στην ανθρώπινη ιστορία.
Τελικά, ο Alfred αναφέρθηκε στην αντίληψη του Καζαντζάκη για την «Κρητική ματιά», εμπνευσμένη, όπως αναφέρει ο ίδιος, από τη Μινωική τελετουργία όπου ο άλτης πηδάει κατά μήκος του ταύρου.
Αποσπάσματα από το έργο του Καζαντζάκη διάβασε η Χριστίνα Κανελλάκη, ενώ ο Μιχάλης Πλατύραρχος, του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης, παρουσίασε κρητικά τραγούδια.



Από αριστερά προς δεξιά: Dr Zdenko Zlatar,
Ανδριανός Καζάς (πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας μας),
Χριστίνα Κανελλάκη, Νία Καρτέρη (πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ)
και Dr Alfred Vincent


• Μελβούρνη, 14 Μαΐου: Διάλεξη του Δημήτρη Γκόνη με θέμα "Ο Υπεράνθρωπος και η ανθρώπινη υπέρβαση στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη".

• Σίδνεϊ, 27 Οκτωβρίου, Γενική Συνέλευση του Τμήματος.

• Σίδνεϊ, 3 Νοεμβρίου, ετήσια φιλική συνάντηση.

• Σίδνεϊ, 7 Δεκεμβρίου, συζήτηση με θέμα: Ο Καζαντζάκης, υπέρ και κατά.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


• Σόφια, 11 Ιουνίου: Διάλεξη της Ekaterina Trentafilova, Πρόεδρος του Βουλγαρικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη

• Veliko Tarnovo, 29 Μαΐου: Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Hristo Koufov, Προέδρου του Τμήματος για τις μεταφράσεις στα βουλγάρικα, από τον πατέρα του, των έργων του Καζαντζάκη



ΒΡΑΖΙΛΙΑ


• Σάο Πάολο, 23 Ιουνίου 2012




• Σάο Πάολο, 22 Σεπτεμβρίου: Συζήτηση για το βιβλίο της Carolina Donega: Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη – μια εποποιία ενός τραγικού ήρωα

• Σάο Πάολο, 6 Οκτωβρίου: συζήτηση γύρω από την τραγωδία του Καζαντζάκη Χριστός


ΓΑΛΛΙΑ


• Στρασβούργο, 9 Φεβρουαρίου: Ύστερα από πρόσκληση των φίλων μας του Συλλόγου "Alsace-Crète", η Yvette Renoux Herbert, συνεργάτις του μεγάλου Κρητικού στην ΟΥΝΕΣΚΟ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική διάλεξη με θέμα "Νίκος Καζαντζάκης. Ο άνθρωπος".

• Παρίσι, 24 Νοεμβρίου, Ελληνική Κοινότητα: Συνέδριο με θέμα Καζαντζάκης ο Κρητικός και ο πολίτης του κόσμου







ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Πολλές και ποικίλες ήταν οι πρώτες εκδηλώσεις στη Γερμανία, στις οποίες συμμετείχε και ο Γεώργιος Στασινάκης. για τον εορτασμό της 55ης επετείου από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Περιελάμβαναν ομιλίες σε ελληνικά σχολεία, μία στρογγυλή τράπεζα, καθώς και λογοτεχνικά καφενεία. Συγκεκριμένα:

- Σχολεία: 8 Μαρτίου, Μανχάϊμ: ενταγμένο δημοτικό.


9 Μαρτίου, Φραγκφούρτη, αμιγές λύκειο. 9 Μαρτίου, Σβέντσινγκεν, δημοτικό. 12 Μαρτίου, Μόναχο, λύκειο.

- Στρογγυλή τράπεζα: Στουτγκάρδη, 10 Μαρτίου




- Λογοτεχνικά καφενεία: 9 Μαρτίου, Σβέντσινγκεν, με θέμα «Η ελληνική ταυτότητα του Καζαντζάκη». 11 Μαρτίου, Μόναχο, στα γερμανικά: «Ζωή και έργο του Καζαντζάκη» και στα ελληνικά «Ο Καζαντζάκης και η Γερμανία».
Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη και τους ιερείς, τους ελληνικούς συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες, τις κυρίες Δήμητρα Καραλιά και Εύα Τσιγκάνα (υπεύθυνοι της ΔΕΦΝΚ) και τα μέλη του Γερμανικού Τμήματος της Εταιρείας, καθώς και το εκλεκτό και πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις.



• Μόναχο, 23 Ιουνίου. Προσκεκλημένη του Συλλόγου Ελλήνων Ακαδημαϊκών και του Συλλόγου Κρητών, η Αθηνά Βουγιούκα έδωσε μια πολύ επιτυχημένη διάλεξη για το Ζορμπά



• Göttingen, 8 Δεκεμβρίου 2012



ΓΕΩΡΓΙΑ


• Τιφλίδα, 23 Μαρτίου: Διαγωνισμός για την καλύτερη μετάφραση αποσπασμάτων του έργου "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

• Τιφλίδα, 17 Απριλίου: Διάλεξη της Svetlana Berikashvili, Προέδρου του Γεωργιανού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, γύρω από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.



• Τιφλίδα, 4 Μαΐου: Προβολή της ταινίας του Martin Scorsese The Last Tentation of Christ

• Τιφλίδα, 30 Ιουνίου: Το Ινστιτούτο νεοελληνικών σπουδών του κρατικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας, σε συνεργασία με την ελληνική Πρεσβεία, διοργάνωσε από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου και 20 χρόνια διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων οργάνωσε συμπόσιο αφιερωμένο στην 55η επέτειο από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του Τοπικού μας Τμήματος καθηγήτρια Svetlana Berikashvili.





ΕΛΒΕΤΙΑ


• Λωζάννη, 29 Μαρτίου




• Γενεύη, 2 Μαΐου




ΕΣΘΟΝΙΑ


Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από το θάνατο του Καζαντζάκη, το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ οργάνωσε δυο επιτυχημένες εκδηλώσεις.


• Tartu, Πανεπιστήμιο, 16 Μαΐου 2012: Διάλεξη της καθηγήτριας Kaarina Rein, με τη συμμετοχή της Magdalini Thoma, με θέμα: “Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη”


• Tallinn, Γαλλικό Ινστιτούτο, 30 Οκτωβρίου: Διάλεξη μελών του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ με θέμα: “Ο ‘Θεός’ του Καζαντζάκη και η ‘Ανάβασης’ του ανθρώπου”



ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ


• Χάραρε, Νοέμβριος-Δεκέμβριος. Έκθεση Καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν στις 9 Νοεμβρίου. Είναι η δεύτερη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ σ’ αυτή τη χώρα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια χάρη στον Μητροπολίτη της Ζιμπάμπουε Θεόδωρο, νυν Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάπα Πάσης Αφρικής. Οι παρακάτω καλλιτέχνες παρουσίασαν έργα τους εμπνευσμένα από τα μυθιστορήματα και τα ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη: Arthur Azevedo, Virginia Chihota, Masimba Hwati, Helen Lieros, Wallen Mapondera, Misheck Masamvu, Munyaradzi Mugorosa, Dary Nero, Gareth Nyandoro, Thakor Patel, Greg Shaw, Cosmas Shiridzinomwa και Stephen Huntsman Williams. Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία. Πάνω από 200 άτομα ήταν παρόντα στα εγκαίνια, στις 9 Νοεμβρίου. Ανάμεσά τους, ο Πρέσβης της Ελλάδος, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γεώργιος Στασινάκης, άνθρωποι των γραμμάτων και μέλη της ελληνικής κοινότητας. Τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους καλλιτέχνες, καθώς και στην Helen Lieros και τον Dreck Huggins, υπεύθυνους της Gallery Delta, Foundation for Art and the Humanities.












ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


• Στάμφορντ (Κονέκτικατ), ο Χρήστος Γαλανόπουλος, Πρόεδρος του τοπικού τμήματος της Εταιρείας μας, παρουσιάζει φέτος στα μαθήματά του φιλοσοφίας, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη

• Νέα Υόρκη, 1 Απριλίου





Από αριστερά προς δεξιά: Παναγιώτης Ροδάμης, πρόεδρος του Συλλόγου Ομόνοια,
Νίκος Καστρινάκης, πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ
και ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου



• Νέα Υόρκη, Queens' College, από τις 6 Σεπτεμβρίου: σειρά μαθημάτων τις Κόνστανς Ταγκοπούλου με θέμα: Πολεμώντας για την ελευθερία: Κρήτη και Καζαντζάκης



ΙΡΛΑΝΔΙΑ


• Δουβλίνο, 16 Φεβρουαρίου

Και η Ιρλανδία εόρτασε την 55η επέτειο από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, με εκδήλωση που διοργάνωσε ο τοπικός υπεύθυνος της ΔΕΦΝΚ Michael Youlton σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα –την οποία συγχαίρουμε. Ομιλητής ο Γεώργιος Στασινάκης, με θέμα «Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη». Το κοινό ήταν πολυάριθμο –Ιρλανδοί και Έλληνες- και έκανε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, που έδωσαν την ευκαιρία να προβληθεί η σπουδαιότητα και η επικαιρότητα του έργου του συγγραφέα μας.
Η ενδιαφέρουσα αυτή βραδιά έκλεισε με φιλική δεξίωση –χάρη στο εστιατόριο “Corfu”, το οποίο ευχαριστούμε.
Επισημαίνουμε ότι η εκδήλωση θα έχει και συνέχεια: δημιουργείται προσεχώς Ιρλανδικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, ενώ εξάλλου η καθηγήτρια Κόνστανς Ταγκοπούλου θα δώσει διάλεξη στο Δουβλίνο, τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και οι Ιρλανδοί συγγραφείς».



ΙΣΡΑΗΛ


• Tel-Aviv, 30 Απριλίου: Διάλεξη του Daniel Daliot, Προέδρου του Ισραηλινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ με θέμα: “Ο ‘Καπετάν Μιχάλης’ και ο Simon Bar Koziba, εβραίος ήρωας που πολέμησε εναντίον των Ρωμαίων στην Ιουδαία”



ΙΤΑΛΙΑ


• Μιλάνο, 4 Απριλίου: Στις 4 Απριλίου το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ΙULM Μιλάνο (Τμήμα: Επιστήμες της Γλώσσας και της Επικοινωνίας) φιλοξένησε μια βραδιά προς τιμή της Ελλάδας και του Καζαντζάκη, με τίτλο Omaggio alla Grecia. Zorba, l'arcangelo ribelle. Η αίθουσα γέμισε με φιλέλληνες, φοιτητές, καθηγητές (το διευθυντή του τμήματος, αντιπρόσωπο του Κοσμήτορα), αλλά και με εκλεκτές προσωπικότητες: παρόντες οι πρόξενοι της Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου. Με πάθος μίλησε ο ηθοποιός και τραγουδιστής Moni Ovadia (λεβαντίνης-εβραικής καταγωγής) για το γίγαντα κρητικό συγγραφέα. Ο εκδότης Nicola Crocetti παρουσίασε την καινούργια του μετάφραση στα Ιταλικά του έργου "Βίο και Πολιτεία του Ζορμπά". Πήρε λόγο ο κ.Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Εταιρείας μας, που μίλησε για το έργο του Καζαντζάκη και για τον αληθινό Ζορμπά, με τη βοήθεια και μετάφραση της Υπεύθυνης του ιταλικού τμήματος της Εταιρείας μας, της Gilda Tentorio. Στη συνέχεια το κοινό απόλαυσε την ταινία του Μ.Κακογιάννη "Zorba the Greek". Μεγάλη επιτυχία.





Από αριστερά προς δεξιά: Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας,
η Gilda Tentorio, ο Γιώργος Στασινάκης, ο Moni Ovadia και ο Nicola Crocetti



• Μιλάνο, 15 Νοεμβρίου: Εκδήλωση του Γενικού Γαλλικού Προξενείου σε συνεργασία με το Γενικό Ελληνικό Προξενείο με θέμα Ο Καζαντζάκης, η Ιταλία και η Γαλλία







ΚΑΝΑΔΑΣ


• Τορόντο, 11 Μαρτίου

Το Τμήμα της «Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) οργάνωσε στο Μακεδονικό Πολιτιστικό Κέντρο, εκδήλωση - ομιλία για να τιμηθεί η 55η επέτειος από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.
Ομιλητής, με θέμα «Η Οδύσσεια: το ποιητικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη» ήταν ο καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Mc Master κ. Κώστας Γεωργιάδης.
Η άψογη εκδήλωση άρχισε με τη Βούλα Βέτση που ήταν και βασικός συντελεστής της οργανωτικής ομάδας και η οποία καλωσόρισε το τυχερό ακροατήριο που κάλυψε όλα τα καθίσματα της αίθουσας, τον καθηγητή, όσους βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν στην ωραία προσπάθεια και κυρίως την Παμμακεδονική για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.
Η μεστή ομιλία και παράλληλα ανάλυση του κ. Γεωργιάδη, παρ’ όλο που χρονικά κατά την ταπεινή μας γνώμη τράβηξε λίγο παραπάνω, προσήλκυσε το ενδιαφέρον των παρισταμένων. Στο τέλος ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις για να γενικευθεί η συζήτηση που λίγο - πολύ αγκάλιασε όλα τα έργα του μεγάλου Κρητικού.
Η βραδιά έκλεισε με μπουφέ που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές.
Την εκδήλωση στήριξαν «Ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Οντάριο» «Η Ένωση Κρητών Κνωσσός» και η «Παμμακεδονική».
Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Κάρας, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φραγγεδάκη, ο καθηγητής Γιώργος Γκέκας, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Τορόντο Μπάμπης Σαχσενίδης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αντώνης Αρτεμάκης και ο πρόεδρος του Τμήματος Συλλόγων της Κοινότητάς μας Μανώλης Μυλωνάκης, ο οποίος μας απήγγειλε και δυο μαντινάδες, σχετιζόμενες με τον κορυφαίο συντοπίτη του συγγραφέα.
Λίγο πριν από το τέλος μίλησε ο Dean Αντωνάκης ένα Ελληνόπουλο τρίτης γενιάς, όπου με υπερηφάνεια ανάλαβε να ανεβάσει τον Απρίλη του 2013 ένα έργο βασιζόμενο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο τελευταίος Πειρασμός».
Ελληνικός Τύπος / The Greek Press, Τορόντο, 16 Μαρτίου 2012



• Granby, 30 Σεπτεμβρίου: η πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Monique Arbour διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Καζαντζάκης, ο άνθρωπος και το έργο του. Θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες: Joann Quérel, Gilles Marsolais και France Arbour



• Τορόντο, 5 Νοεμβρίου: Η Βούλα Βέτση οργάνωσε μια επιτυχημένη συνάντηση αφιερωμένη στα 55 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Έγιναν αναγνώσεις διαφόρων αγαπητών κομματιών του έργου του, επίσης έγινε αναφορά σε στοιχεία απόπειρας αφορισμού του Νίκου Καζαντζάκη από το Ιερατείο της εποχής. Ακολούθησε σχετική συζήτηση.



• Μόντρεαλ, 14 Νοεμβρίου 2012, Πανεπιστήμιο του McGill. Η πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Kerstin Jentsch-Mancor παρουσίασε στους φοιτητές τη φιλοσοφία του Καζαντζάκη, το μυθιστόρημα και το φιλμ “Ζορμπάς”. Ακολούθησε η προβολή του φιλμ “Zorba the Greek”. Οι φοιτητές ενδιαφέρθηκαν πάρα πολύ για αυτή την εκδήλωση και η πρόεδρος σκοπεύει να οργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο.



ΚΙΝΑ


Με την ευκαιρία της 40ής επετείου από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, καθώς και της 55ης επετείου από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις.


• Πεκίνο, 7 Μαΐου. Συνδιοργανωτές: Ελληνική Πρεσβεία και ΔΕΦΝΚ (Τμήμα Πεκίνου).
- Χαιρετισμός του κυρίου Θεοδώρου Γεωργακέλου, Πρέσβη της Ελλάδας
- «Ο Καζαντζάκης και η Κίνα», από την Έλενα Αβραμίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και Πρόεδρος του Τμήματος Πεκίνου
- «Πώς γνώρισα και μετάφρασα το έργο του Καζαντζάκη», από τον μεταφραστή Li Chengui
- «Ο αληθινός Ζορμπάς και ο Καζαντζάκης», από τον Γεώργιο Στασινάκη
- «Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», από τη Βαρβάρα Τσάκα, Έφορος του Μουσείου
- Έκθεση και προβολή βίντεο για τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη
- Προβολή του κινηματογραφικού έργου “Zorba the Greek”







Από την ημερίδα στην Ελληνική Πρεσβεία, στο Πεκίνο.
Ανάμεσα τους: ο Πρέσβης της Ελλάδος Θεόδωρος Γεωργακέλος, ο Γιώργος Στασινάκης,
ο πρώην Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zhen Jianguo και ο μεταφραστής του Καζαντζάκη Λι Τσενγκούι.



• Σανγκάη, 8 Μαΐου.
- «Ο Καζαντζάκης και η Κίνα», από την Hu Jingling, καθηγήτρια ελληνικών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών και Πρόεδρο του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ
- «Ο αληθινός Ζορμπάς και ο Καζαντζάκης», από τον Γεώργιο Στασινάκη


• Σαοσίν, 10 Μαΐου: Αδελφοποίηση των Μουσείων Νίκου Καζαντζάκη και Lou Soun (1881-1936)



• Πεκίνο, 18-27 Μαΐου: Έκθεση για το Νίκο Καζαντζάκη παρουσιάσθηκε στο περίπτερο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κίνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου του Πεκίνου, από τις 18 ως τις 27 Μαΐου.
Η έκθεση, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, περιλάμβανε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Παρουσιάσθηκαν, επίσης, τα βιβλία του Ν. Καζαντζάκη που έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά. Πρόκειται για τα: Ζορμπάς, Ταξιδεύοντας-Κίνα, Ασκητική, Τελευταίος Πειρασμός, Καπετάν-Μιχάλης και αποσπάσματα από την Οδύσσεια.





ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ


• Μπισκέκ, Σλάβικο Πανεπιστήμιο, 26 Οκτωβρίου: Διάλεξη της Milana Lazaridi, Προέδρου του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ για το έργο του Καζαντζάκη



ΚΟΛΟΜΒΙΑ


• Μπογκότα, 18 Απριλίου: "Ζορμπάς"


Ο Ηλίας Ηλιάδης, Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας



ΚΟΝΓΚΟ


• Κινσάσα, 18 Οκτωβρίου. Διάλεξη του Albert Mananga, Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα τη σκέψη του Καζαντζάκη.


ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ


• San Jose, 3 Οκτωβρίου, η Teodora Tsijli, πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ οργάνωσε ένα λογοτεχνικό καφενείο.


ΛΙΒΑΝΟΣ


• Βηρυτός, 27 Μαρτίου: Μεγάλη λογοτεχνική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Πρεσβεία και το Τμήμα Λιβάνου της ΔΕΦΝΚ. Απηύθηναν χαιρετισμούς η Πρέσβης της Ελλάδος κα Κατερίνα Μπόρα (που διάβασε ο κος Νικόλαος Φόγιας) και ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Iskandar Habache. Διάβασαν αποσπάσματα από τον "Καπετάν Μιχάλη" ο ηθοποιός Θανάσης Σαράντης, η ποιήτρια Sabah Zouein τον "Αλέξη Ζορμπά" και την "Αναφορά στον Γκρέκο" ο Iskandar Habache. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τον "Καπεταν Μιχάλη" του Μάνου Χατζηδάκη εμπνευσμένη από το ομότιμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.


Ανάγνωση του ηθοποιού Θανάση Σαράντη

Ο κος Νικόλαος Φόγιας



Η ποιήτρια Sabah Zouein

Ο Iskandar Habache



ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


• Λονδίνο, 18 και 19 Φεβρουαρίου

Το Βρετανικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ έκανε μία νέα καλή αρχή ως προς τις δραστηριότητές του. Στις 18 Φεβρουαρίου, η Angelique Ward συγκάλεσε μία ομάδα φίλων για να συζητήσουν γενικά για τον Νίκο Καζαντζάκη και τις δραστηριότητες της Εταιρείας μας. Συμφωνήθηκε ότι η Γενική Συνέλευση, που θα συνέλθει προσεχώς, θα εκλέξει τους νέους υπεύθυνους του Τμήματος. Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Γεώργιος Στασινάκης παρουσίασε στο Αμιγές Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Γνωστές και άγνωστες όψεις του έργου του Νίκου Καζαντζάκη». Οι μαθητές έκαναν πολλές ερωτήσεις, δείχνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τον Καζαντζάκη και το έργο του. Το φθινόπωρο, θα διοργανώσουν εκδήλωση αφιερωμένη στα «Ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη». Ευχαριστούμε θερμά τη συντονίστρια εκπαίδευσης Βαρβάρα Καμπουρίδη, τη διευθύντρια του λυκείου, Σοφία Αλαγκιοζίδου, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τη συναρπαστική αυτή εκδήλωση.



ΜΕΞΙΚΟ


• Μεξικό, 12-16 Μαρτίου

Το Τμήμα Μεξικού της Εταιρείας, με επικεφαλής την Helena Stamatiades de Almeida, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, απέτισε φόρο τιμής στον Καζαντζάκη με την ευκαιρία της 55ής επετείου από το θάνατό του. Η εκδήλωση περιελάμβανε:
- έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων από τη ζωή του
- διάλεξη της καθηγήτριας Larissa Guzmàn για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού
- προβολή των κινηματογραφικών ταινιών Zorba the Greek και The Last Temptation of Christ.
Το κοινό, που ήταν πολυάριθμο, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εκδήλωσε με κάθε τρόπο την επιδοκιμασία του.





ΜΟΛΔΑΒΙΑ


• Chisinau, 10 Μαΐου, Κρατικό Πανεπιστήμιο: διάλεξη για την “Πορεία του Νίκου Καζαντζάκη”, παρουσιάσεις φοιτητών των βιβλίων του Καζαντζάκη που διάβασαν και συζήτηση. Συγχαρητήρια στιν Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Cristina Grossu-Chiriac

• Chisinau, 25 Οκτωβρίου, Κρατικό Πανεπιστήμιο: Μεγάλη επιτυχία είχε το λογοτεχνικό καφενείο, αφιερωμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Δύο φοιτήτριες του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου διάβασαν αποσπάσματα, στο πρωτότυπο, από τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη στην Ισπανία και την Ιαπωνία. Ακολούθησε συζήτηση και για μερικά άλλα αποσπάσματα (που διαβάστηκαν επίσης) από τον Αλέξη Ζορμπά, την Αναφορά στον Γκρέκο και τους Αδερφοφάδες. Όλοι οι φοιτητές που έλαβαν μέρος ενδιαφέρθηκαν ζωηρά για το έργο του μεγάλου Κρητικού και μάλιστα «κάνουν ουρά», όπως πληροφορηθήκαμε, για να διαβάσουν τα διαθέσιμα βιβλία του Καζαντζάκη στα ρουμανικά. Θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτή τη διοργάνωση.





ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ


• Maputo, 7 Νοεμβρίου: Πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ, ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για Το έργο του Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με τη Γαλλία και την Αφρική. Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικό Κέντρο Γαλλίας-Μοζαμβίκης και Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος. Αυτή η εκδήλωση είχε επιτυχία, χάρη στον επίτιμο γενικό πρόξενο της Ελλάδος Γεράσιμο Μαρκέτο. Τη διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη παρακολούθησαν πολλοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, μέλη της ελληνικής κοινότητας, καθώς και ο ελληνορθόδοξος επίσκοπος Ιωάννης.





Ο κος Γεράσιμος Μαρκέτος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος,
ομιλεί σε τοπικό κανάλι

Η κα Eden Martin, Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου,
ο ομιλητής, και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος




ΝΟΡΒΗΓΙΑ


• Όσλο, 21 Σεπτεμβρίου: Εκδήλωση για τον Καζαντζάκη, σε συνεργασία με τον Ελληνονορβηγικό Πολιτιστικό Σύλλογο




ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ


• Γιοχάνεσμπουργκ, Λύκειο Ελληνίδων, 3 Νοεμβρίου. Νέο συνέδριο του Τοπικού Τμήματος για το έργο του Καζαντζάκη






Χάρη στην εξαιρετική οργάνωση της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Νίκης Σουρή και του καθηγητή Benjamin Hendrickx, το συνέδριο με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, το έργο του και η φιλοσοφία του προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς των διοργανωτών, του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Γιοχάνεσμπουργκ και Πραιτώριας Δαμασκηνού, του δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα Γιώργου Μπίζου και της συντονίστριας εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Σταυρούλας Σκούρα. Διαβάστηκε επίσης ένα ποίημα της Στέλλας Παπά, αφιερωμένο στον Καζαντζάκη. Ο Γεώργιος Στασινάκης μίλησε για τη Σκέψη του Καζαντζάκη. Στη συνέχεια, ο καθηγητής B. Hendrickx διηύθυνε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή του ομιλητή και των εκπαιδευτικών Θέκλας Σανσαρίδου-Hendrickx, Έλενας Πιπερίδη, Έφης Ζαχαροπούλου και Μαριλένας Πιπερίδη-Τριανταφύλλου.


ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ


• Σεούλ, 19 Μαΐου : Το 4ο Κορεατικό Συνέδριο για τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη στη Σεούλ με θέμα το βιβλίο του για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης "Ο Φτωχούλης του Θεού".
Στις 19 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ το 4ο Κορεατικό Συνέδριο για τον Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη με θέμα το βιβλίο του για τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης «Ο Φτωχούλης του Θεού». Το συνέδριο οργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από τον πρόεδρο του Κορεατικοελληνικού Συνδέσμου και Πρόεδρο και καθηγητή του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Hankuk University of Foreign Studies κ. Τζαεγόν- Άγγελο Γιου. Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Κορέας και καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών κ. Αμβρόσιος Ζωγράφος, η αποσπασμένη φιλόλογος καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών κ. Αργυρώ Κασωτάκη-Γατοπούλου και οι φοιτητές του Ελληνικού Τμήματος, τα μέλη του κορεατικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας των Φίλων του Καζαντζάκη, κορεάτες καθηγητές λογοτεχνίας, κριτικοί, συγγραφείς και ποιητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και ιερωμένοι διαφόρων δογμάτων και εκκλησιών, ορθόδοξοι ιερείς, πάστορες, βουδιστές και καθολικοί μοναχοί. Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου είχαν θέματα συναφή με την ασκητική και θυσιαστική αντίληψη ζωής του Φραγκίσκου και τον τρόπο που ο Καζαντζάκης την ανέδειξε λογοτεχνικά. Η ανάγκη μιας βαθύτερης και περισσότερο πνευματικής άρνησης του ανθρώπου απέναντι στην απληστία, την αναλγησία και την επιβαλλόμενη φτώχεια στους πιο αδύνατους, που χαρακτηρίζουν τις περί πλουτισμού αντιλήψεις στη σύγχρονη κοινωνικά οξυμένη εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και η σημασία της αγάπης και του σεβασμού προς κάθε άνθρωπο και κάθε πλάσμα της φύσης συζητήθηκαν αναλυτικά στο συνέδριο. Στο τέλος του συνεδρίου παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Φτωχούλης το Θεού» του Νίκου Καζαντζάκη από διακεκριμένους κορεάτες ηθοποιούς.





ΟΥΓΓΑΡΙΑ


• Βουδαπέστη, 3 Οκτωβρίου: Διάλεξη του Νίκου Βλαχάκη, συμβούλου τύπου και επικοινωνίας στην Ελληνική Πρεσβεία με θέμα Η κοσμοπολίτικη σκέψη του Καζαντζάκη



Η Dora Solti, Πρόεδρος του Ουγγρικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και ο ομιλητής



ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ


• Μπουχάρα, Πανεπιστήμιο, 3 Σεπτεμβρίου: Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Suxrob Bobokalonov, των "Επιστολών του Καζαντζάκη από το Ουζμπεκιστάν" και στις 12 Οκτωβρίου προβολή του φιλμ "Ζορμπάς ο Έλληνας"



ΟΥΚΡΑΝΙΑ


• Οδησσός, 23-24 Φεβρουαρίου
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 55 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού, το Ουκρανικό τμήμα της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. και το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, συνδιοργάνωσαν προβολή ντοκουμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη (στα ελληνικά και στα ρώσσικα). Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των μεταφραστών των έργων του Ν. Καζαντζάκη στα ουκρανικά — τον κο Α. Τσερντακλή και κο Β. Στεπανένκο.

Στο 2ο εξάμηνο του πανεπιστημιακού έτους 2011-2012, στα πλαίσια του μαθήματος «Εισαγωγή στη νεοελληνική φιλολογία» στο 2ο module, οι φοιτητές ετοίμασαν την ερευνητική εργασία «Η αντανάκλαση της κοσμοθεωρίας του Έλληνα στη μοντέρνα εποχή στα έργα Νεοελληνικής λογοτεχνίας» που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου ελληνικών σπουδών και πολιτισμού «Ανδρίυ Μπιλέτσκυ» http://hellenic-centre.at.ua/



ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ


• Μοντεβιδέο, 27 Σεπτεμβρίου, Ίδρυμα Μαρία Τσάκος: Λογοτεχνική βραδιά με θέμα Η γυναίκα στα έργα του Καζαντζάκη, ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Καπετάν Μιχάλη και Αλέξη Ζορμπά





ΠΕΡΟΥ


• Λίμα, 6 Νοεμβρίου 2012. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που οργάνωσε η κα Σόνια Ραπτοπούλου-Βαβούλη, Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Λίμα και υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στο Περού. Η εκδήλωση άρχισε με παρουσίαση της Ελλάδας με φόντο ελληνική μουσική. Στη συνέχεια, η κα Σόνια Ραπτοπούλου-Βαβούλη αναφέρθηκε στη βιογραφία του Καζαντζάκη και στη ΔΕΦΝΚ. Η κα Μαρίνα Κόρακα, Πολιτιστικός ακόλουθος της ελληνικής Πρεσβείας στο Περού συμπλήρωσε τη βιογραφία του μεγάλου μας συγγραφέα. Ένα βίντεο πρόβαλε τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Τέλος ο κος Addhemar Sierralta, συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος ανάλυσε σε βάθος το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και διάβασε ένα ποίημά του αφιερωμένο στο μεγάλο Κρητικό με τίτλο “Η Κραυγή”. Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι κύριοι Δημήτρης Χατζόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδος, και Μιχαήλ Μπότσης, πρόξενος της Ελλάδος, μέλη του Δημαρχείου της Μιραφλόρες και της ελληνικής κοινότητας και άλλοι διανοούμενοι.



Η κα Σόνια Ραπτοπούλου-Βαβούλη, ο κος Addhemar Sierralta
και η κα Μαρίνα Κόρακα

Ο πρέσβης της Ελλάδος, ο κος Addhemar Sierralta
και η κα Σόνια Ραπτοπούλου-Βαβούλη





ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


• Λισαβόνα, 14 Νοεμβρίου. Διάλεξη του καθηγητή José Antonio Costa Ideias με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ευρωπαϊκή λογοτεχνία στο τέλος του αιώνα, σκέψεις γύρω από το Όφις και Κρίνο



ΡΩΣΙΑ


• Μόσχα, 12 Απριλίου






ΤΟΥΡΚΙΑ


• Κωνσταντινούπολη, 1η Ιουνίου 2012

Με την ευκαιρία της 55ης επετείου του θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη, το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, υπό τον δραστήριο Πρόεδρό του φιλόλογο Γιάννη Γιγουρτζή, διοργάνωσε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή εκδήλωση γύρω από το μυθιστόρημα Ο Καπετάν Μιχάλης.
Ήταν ένα εξαιρετικό και πρωτότυπο γεγονός που πήρε θεατρική μορφή. Οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα του έργου ντυμένοι με κρητικές στολές, μέσα σε κατάλληλο σκηνικό και με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Το κοινό ενθουσιάστηκε. Θα πρέπει να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά αυτή η εκδήλωση.
Συγχαίρουμε θερμά όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς, καθώς και τον κεντρικό διοργανωτή Γιάννη Γιγουρτζή.







ΤΣΕΧΙΑ


• Πράγα, 30 Μαρτίου, Προβολή Ντοκιμαντέρ: “Δύο συναντήσεις του Νίκου Καζαντζάκη με την Τσεχία, η διαμονή του στο Gottesgab (Bozi Dar) και η συνεργασία του με τον Τσέχο μουσικοσυνθέτη Bohuslav Martinu”


• Πράγα, 20 Απριλίου: Διάλεξη της κας Mayrova, Πρόεδρος του Μουσείου Μουσικής, και προβολή της όπερας του Bohuslav Martinu “Το Ελληνικό πάθος”, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη ”Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”


ΧΙΛΗ


• Σαντιάγκο 31 Μαιου-7 Ιουνίου: Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργάνωσε το Ελληνοχιλιανό Ινστιτούτο Πολιτισμού και ο Ροταριανός όμιλος, το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ παρουσίασε έκθεση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο καθηγητής Garcia έδωσε δύο διαλέξεις σε μαθητές σχετικά με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Οι εκδηλώσεις είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές, τον ομιλητή και τον Αντώνη Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας.